Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte (2023)

Bladluizen, sprinkhanen of slakken: het zijn maar enkele van de vervelende beestjes die uw tuin kunnen teisteren. Gelukkig kun je met deze acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte ook stappen ondernemen om je planten zonder gif te beschermen.

Insecticidensprays zijn een oplossing, maar die zijn slecht voor je eigen gezondheid en de insecten die goed zijn voor je tuin. In dit artikel leest u:Ongedierte eet planten en bloemen uit de tuin. Niet alleen verdwijnt het gewas uit je moestuin, maar alle planten kunnen er slachtoffer van worden | Door een goed verzorgde tuin te onderhouden, verdien je al. Zo krijgen de kevers minder kansen om een ​​mooi nest te bouwen.

Meer informatie over tuinieren:Zo ontstaat een moestuin – met een stappenplan!

Acht manieren om van ongedierte in de tuin af te komen

Laten we beginnen met te zeggen dat tuinongedierte niet alleen hinderlijk is, maar ook aanzienlijke schade kan aanrichten aan uw bloemen en planten. Hierdoor kan je tuin er minder mooi uitzien en zelfs minder fruit opleveren als je bijvoorbeeld groenten of fruit kweekt.

Sommige plagen kunnen ook ziekten overbrengen op planten. Als je pech hebt, kunnen ze zelfs je huis binnendringen en daar problemen veroorzaken. Niemand wil immers een mierenkolonie in de keuken of een wespennest in de slaapkamer.

Het is daarom belangrijk om te weten hoe u ongedierte effectief en veilig kunt bestrijden. Enkele algemene tuinonderhoudstips voor ongediertebestrijding zijn:

  • Snoei regelmatig struiken en planten. Zo zorg je ervoor dat er geen verstopplekken zijn voor bugs. De gemakkelijkste manier is met eenelektrische heggenschaar. Goed gedaan bij droog weer!

  • Reinig bladeren, twijgen en ander organisch materiaal. Ongedierte houdt van vochtige en beschutte nestplaatsen en regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat ze ze niet vinden.Gebruik een bladblazervergemakkelijken.

  • Gebruik mulch of compost om de grond gezond te houden. Een gezonde en evenwichtige bodem zorgt voor een betere plantengroei en een grotere weerstand tegen ziekten en plagen.

Natuurlijk ben je nog niet klaar. Er zijn verschillende maatregelen die u kunt nemen om te voorkomen dat ongewenste insecten binnendringen. Netten en hekken kunnen vliegende insecten, motten en muizen op afstand houden. Maar het ziet er niet zo mooi uit. Lees acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte.

© Lavizzara — stock.adobe.com

1- Plant bloemen die ongedierte afstoten

Sommige bloemen zijn niet alleen mooi, maar kunnen ook helpen bij ongediertebestrijding. Sommige zomerbloemen helpen bijvoorbeeld rondwormen te bestrijden.

Zomerbloemen zoals goudsbloemen enOost-Indische kersomdat ze bepaalde stoffen afscheiden die inwerken op aaltjes. Deze beestjes kunnen de wortels van je planten beschadigen, maar het planten van zomerbloemen in je tuin is een natuurlijke manier om ze op afstand te houden. De wortels van deze planten geven een geur af die rondwormen aantrekt, die sterven als ze worden gegeten. Leuk extraatje: deze bloemen zijn ook nog eens kleurrijk en zorgen voor een vrolijke sfeer in de tuin. Goudsbloemen stoten ook mieren af.

Er zijn veel andere bloemen en planten die kunnen worden gebruikt voor ongediertebestrijding. Neem bijvoorbeeld goudsbloemen, die kunnen helpen om luizen en muggen af ​​te weren, of lavendel, die kunnen helpen om motten en muggen af ​​te weren. Deze prachtige paarse bloemen geven een geur af die voor ons mensen heerlijk ontspannend is, maar waar motten en muggen niet van houden.

© Sculler

2- Uien en knoflook weren onder andere muizen en mollen

De geur van ui en knoflook komt van sommige zwavelverbindingen. En hoewel mensen deze geur vaak graag ruiken, werkt deze geur als een afschrikmiddel voor mollen en muizen. Ze hebben een veel gevoeliger reukvermogen dan wij en nemen de geur van deze planten daardoor veel intensiever waar. Dat is irritant genoeg om ervoor te zorgen dat ze een stap verder wil gaan.

Om ongedierte te voorkomen kun je uien en knoflook op verschillende manieren gebruiken. U kunt bijvoorbeeld wat uien of knoflookteentjes in de grond planten. Dan gaan de planten groeien. Je kunt ook een paar plakjes ui of knoflook bij de plekken leggen waar je last hebt van muizen of mollen. Overigens houden mollen ook niet van Helleborus (winterroos) en de Keizerskroon.

Terwijl uien en knoflook ongedierte helpen afweren, zijn ze vaak niet genoeg. Ook andere maatregelen zoals het afdichten van gaten en kieren in schuren en tuinafscheidingen kunnen worden toegepast. Dit voorkomt dat ongedierte de tuin binnendringt.

3- Tuinkruiden tegen slakken

Slakken verdragen geen sterk geurende tuinkruiden. Deze langzame wezens brengen grote schade toe aan planten en gewassen in de tuin. Ze eten graag de bladeren en stengels van planten en kunnen hele planten vernietigen. Slakken houden van sappige, zachte planten met weinig vezels. Ze houden niet van planten met een sterke smaak of geur, zoals sterk geurende tuinkruiden. Ze hebben een goed ontwikkeld reukvermogen. Daarom kun je deze kruiden op een diervriendelijke manier gebruiken om slakken uit je tuin te houden. Andere mogelijkheden zijn koperstrips, slakkenkorrels of een slakkenval. Soms werken bierpullen ook: sommige slakkensoorten worden erdoor aangetrokken en verdrinken in het bier.

Tuinkruiden hebben een sterke geur door de essentiële oliën die ze hun geur geven. Bladluizen houden er ook niet van. Zet daarom wat kruiden (lavendel werkt ook) tussen de rozen om bladluis te voorkomen. Mieren houden ook niet van kruiden, en de hardwerkende dieren mijden vaak tijm en marjolein.

© Alexander Raths

4- vogelvoeder

De eikenbeweging is echt een vervelende indringer. Het kan ademhalingsproblemen veroorzaken en de rupsen zijn zelfs gevaarlijk voor huisdieren en kleine kinderen. Dit komt door het haar dat op het dier groeit, dat bij aanraking uitvalt en irritatie veroorzaakt.

Gelukkig maakt deze rups voor veel vogels een smakelijke maaltijd. De beste controle is het ophangen van een kistdoos. Mezen zullen er (hopelijk) hun nest in bouwen. Ze houden van rupsen, maar ook van andere indringers. Maak de bak na het broedseizoen goed schoon, zodat er geen ongedierte meer in kan nestelen. Mezen houden hun nest graag schoon.

Last van muizen of ratten in de tuin? Dan kun je denken aan een nestkast voor roofvogels. Ze eten uilen en haviken. Ze moeten hoog hangen, dus niet elke tuin kan dat.

5- Kippen tegen ongedierte in de tuin

Verse eitjes en een gezellige boerderijsfeer: Kippen zijn zo leuk! Het zijn ook uitstekende ongediertebestrijders. Ze eten bijvoorbeeld graag taxuskevers en wormen. Slakken staan ​​ook op het menu. Daarnaast eten ze de larven van veel ongedierte, zoals spinmotten en buxusbladhopen. Kippen eten ook jonge planten. Laat ze dus niet vrij rondlopen als je net nieuwe planten hebt geplant.

© In Nguyen-foto

6- Insecten tegen ehhh…. insecten?

Lieveheersbeestjes eten bladluizen. Rupsen staan ​​op het menu van veel wespensoorten. Kikkers, padden en egels (oke, het zijn geen insecten, maar sommige mensen noemen ze "insecten") eten slakken. Spinnen zijn dol op muggen en de vijand van veel motten is een mus. Denk aan een insectenhotel, zorg voor bloemen (bijvoorbeeld goudsbloem, duizendblad, venkel) en gebruik geen insectenwerend middel. Alles in de natuur werkt samen om een ​​evenwicht te bewaren dat we beter kunnen bevorderen dan vernietigen.

Insecten hebben onze hulp nodig

Trek ze naar je tuin en geef ze een fijn thuis

7- Brandnetelsoep

Brandnetel is een smerig onkruid. Maar elk nadeel heeft een voordeel! Dankzij het extract van jonge brandnetelbladeren bescherm je fruitbomen en groenten op een milieuvriendelijke manier tegen insectenplagen zoals luizen, vlooien en spint.

Meng 75 gram jonge brandnetelblaadjes met een liter drinkwater en laat drie tot vier dagen staan ​​bij een temperatuur van rond de 20 graden Celsius. Verdun de “soep” voor gebruik. Giet in een plantenspuit en spuit goed.

© BENNY TRAPP

8- Groene zeep als natuurlijk bestrijdingsmiddel

Zeepwater is een handige en goedkope manier om allerlei tuinongedierte te bestrijden. Het is veilig voor planten en dieren.

Meng een paar druppels vloeistof(groene zeepPlaats in een emmer water en spuit het mengsel met een plantenspuit op de bladeren van planten die besmet zijn met bladluizen, witte vlieg, spint en andere insecten. Zeep vernietigt de beschermende waslaag van insecten, waardoor ze uitdrogen en doodgaan.

Zeep doodt ook insecteneieren en -larven, waardoor de populatie afneemt. Het beste is om 's ochtends of 's avonds zeepwater te gebruiken als de zon niet te sterk is en de planten niet te heet zijn. Dit voorkomt dat het de planten aantast.

Vermijd insecticiden voor ongediertebestrijding

Insecticiden zijn slecht omdat ze niet alleen ongedierte doden, maar ook nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan het ook schadelijk zijn voor andere dieren die insecten eten, zoals vogels en kikkers.

Het kan ook gevaarlijk zijn voor mensen. Onjuist gebruikte insecticiden kunnen in het drinkwater terechtkomen of achterblijven op de planten die we vervolgens eten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals maag- en darmproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs hormonale problemen. Als je het zelf verspreidt, kan het op je handen en in je ogen komen. Ga dan naar de dokter.

Veel insecticiden zoals dezeimidachloprydzijn al verboden in Nederland. Met deze natuurlijke ongediertebestrijders heb je zelfs geen chemicaliën nodig.

aangedreven door

Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte (1)

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated: 04/14/2023

Views: 6604

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.